Vinted Verslaafd?

“Soms koop ik nog wat nieuws, maar steeds vaker iets tweedehands.
Maar wel alleen zolang ik niet naar een tweedehandswinkel hoef.”


Schatzoeken

Ik weet dat sommige mensen er veel plezier uit halen wanneer ze door een winkel struinen en dan nét dat ene leuke jurkje of jasje vinden waar ze helemaal niet naar op zoek waren. Ze gaan voor de ontdekkingen, het “unieke”, en het plezier dat daar bij komt kijken. Ik ben denk ik een beetje het tegenovergestelde qua winkelen. Ik ben geen schatzoeker, maar weet van te voren meestal vrij goed wat ik wil hebben en streef ernaar dat zonder al te veel moeite te vinden. Ik wil vooral niet al te veel tijd kwijt zijn aan het shoppen. Voorheen (als in: voor mijn omslag) ging ik dan even snel online en zocht ik per webshop naar het kledingstuk om daar vervolgens tussen te kiezen. Of ik bestelde vier soortgelijke items en koos thuis uit wat het beste leek.

Niks voor mij
Ik heb het wel een paar keer geprobeerd trouwens.. een tweedehands winkel. Maar ik kwam altijd met lege handen thuis, omdat ik iets specifieks zocht. Natuurlijk zag ik wel eens andere leuke spullen hangen, maar daar was ik niet naar op zoek. Het frustreerde me soms zelfs een beetje. De chaos en onoverzichtelijkheid in zulke zaken. Ik had echt geen zin om ieder rekje af te lopen en op zoek te gaan naar dat ene kledingstuk. En zelfs bij de nette tweedehands zaken, (want die zijn er zeker!) waar wel alles op maat en/of kleur en item hangt én fris ruikt, slaagde ik niet. De collectie was te beperkt of bestond uit te weinig basics. En ik hou juist van basics want die zijn vrij tijdloos en kunnen meestal wat langer mee.

Op zoek naar iets “nieuws”
Eind vorig jaar wilde ik een nieuwe katoenen sweater. Het liefst paars of roze en lekker warm en oversized. Ik ging heel even naar Marktplaats, maar logde al gauw weer uit omdat ik me herinnerde hoe vervelend ik die app vond. Toen besloot ik de Vinted app te downloaden (voorheen United Wardrobe) en daar eens een kijkje te nemen. Ik was onder de indruk van het systeem en de filters. Je kunt heel specifiek aangeven wat je zoekt. Van kleur, merk, maat tot aan lengte en de staat. Helaas mis ik nog een optie om in één oogopslag het materiaal te kunnen zien, maar wellicht komt dat nog. Nu vraag ik meestal een foto van het label omdat ik bepaalde stoffen gewoon echt niet wil hebben zoals bijvoorbeeld Acryl.

Verslaafd
Na uitgevogeld te hebben hoe de app precies werkt vond ik al gauw wat ik zocht en ook nog eens voor een prettige prijs. Dit was handig en het werd stiekem best leuk. Voor ik het wist raapte ik daar meteen een halve garderobe bij elkaar voor mijn dochtertje. Die was inmiddels uit haar huidige kleding gegroeid en kon wel weer wat nieuws gebruiken. Vaak werd er vrijwel nieuwe kleding te koop aangeboden en kocht ik deze graag over voor haar. Toen bedacht ik dat ik haar te kleine kleding natuurlijk ook op die manier kon verkopen en er ontstond voor mijn gevoel een soort ruilhandel. Ik verkocht tientallen kledingstukken (had al wat opgespaard sinds vorig jaar) en maakte er heel wat kids (of eigenlijk vooral moeders) blij mee. Omgekeerd kocht ik wat ik nodig had voor mijn dochter en zo was de cirkel weer rond. Ik bedacht me dat wanneer we dit allemaal zouden doen we echt een stuk duurzamer bezig zouden zijn qua kleding. Tenslotte is er, en vooral in het geval van kinderkleding, echt een overload qua aanbod. Er staan miljoenen kledingstukken op en vaak maar een paar keer gedragen. Ik zocht ze uit op merk, kleur en model zodat het wel in onze stijl zou blijven. En inmiddels loopt ze lekker rond in haar nieuwe sweaters, broeken en jasjes. En als ze niet al te versleten zijn kan er nog een kind plezier van hebben.

Wat ik wel merkte is dat ik er een beetje verslaafd aan begon te raken. Iedere keer als ik weer iets verkocht had of juist iets leuks voor haar gevonden had was ik even extra blij. Dat was die welbekende cocktail van de gelukshormoontjes weer ofwel diverse neurotransmitters zoals dopamine.

Inmiddels heb ik haar collectie bij elkaar voor het komende seizoen en heb ik mezelf ook nog even wat lente en zomerkleding cadeau gedaan. Ik besefte me hoe verslavend het begon te voelen en heb er nu wat meer afstand van genomen. Voor je het weet koop je spullen die je gewoon écht niet nodig hebt, puur omdat ze niet duur zijn of daar ineens heel leuk op je scherm verschijnen. Sommige items koop ik alsnog nieuw zoals ondergoed en schoenen en hier en daar een ander (duurzaam) kledingstuk, maar ik ben er vrij zeker van dat ik voor het kinder herfst/winter seizoen ‘21 weer op Vinted te vinden zal zijn.

Een opleving
Wat ik vooral heel prettig vond is dat ik zonder al te veel moeite, en zonder de deur uit te hoeven, kon vinden wat ik zocht voor zowel mezelf als Jolie. Daarbij denk ik dat er nu echt een opleving is bij de tweedehands kleding apps. Juist vanwege de situatie waar we allemaal in zitten: de winkels zijn nog dicht, we hebben bijna allemaal onze kasten inmiddels opgeruimd en bij de reguliere zaken online is ook niet altijd alles te vinden. Ik zag het vooral in de winterse week laatst. Ik zette twee skipakjes van Jolie online en binnen een uur had ik 15 bieders. Ik denk dat steeds meer mensen nu voor deze weg kiezen, enerzijds omdat je niet even snel een fysieke winkel in kunt rennen en anderzijds hopelijk ook omdat mensen wat bewuster worden.

Je zou haast kunnen denken dat dit een door Vinted gesponsorde post is, maar daar doe ik al sinds ik stopte met mijn modeblog niet meer aan. Ik schrijf dit omdat ik oprecht enthousiast ben geworden over deze manier van tweedehands kleding (ver)kopen. Door middel van zo’n app (er zijn nog andere apps overigens) komt er enorm veel vraag en aanbod bij elkaar op Europees niveau.

Wil je meer lezen over tweedehands winkelen of wil je weten waar je je oude kleding kunt inleveren of verkopen ? Lees dan deze posts:

https://mindgloss.nl/is-tweedehandskleding-duurzaam/ 

https://mindgloss.nl/inzamelpunten-kleding-inleveren/  

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

To see the Instagram feed you need to add your own API Token to the Instagram Options page of our plugin.