11 tips om duurzame kleding te shoppen

Misschien ben je al op het punt beland dat je je kledingconsumptie eens grondig aan wilt pakken. Je hebt ondertussen al wat documentaires gezien, of een paar boeken gelezen, die ik in dit artikel heb staan. En je gedrevenheid is groot, maar je zit nog met wat vragen. Buiten het feit dat je mij altijd mag mailen of een DM kunt sturen, dacht ik dat het handig zou zijn wanneer ik mijn 11 tips aan je meegeef.

Ik kan me namelijk voorstellen dat je misschien met vragen zit zoals:
Hoe pak ik het aan? En waar vind ik dan je juiste kleding? Ik help je graag een beetje op weg.

Hieronder mijn 11 tips om bewuster om te gaan met het kopen van kleding.
Ze zullen niet alle 11 voor je werken, maar er zit er vast een tussen om je reis naar een duurzame kledingcollectie (waar je jaren plezier van gaat hebben) te laten beginnen.

 1. Opruimen
  Meteen een van de meest tijdrovende tips, maar wel een die je een goed inzicht geeft in wat je al hebt. Ruim je kast op. Haal alles eruit en bekijk eens goed wat je wel en niet draagt. Soms vind je zelfs nog nieuwe items, met kaartje en al. Draag het of doneer het. Het opruimen van je kast zal je een indruk geven van hoeveel je werkelijk nodig hebt qua kleding. Want de items die je het meest draagt zijn vaak maar een klein onderdeel van je volledige kledingcollectie. Zo weet je ook gerichter waar je in de toekomst naar op zoek zal gaan qua kleding.
 2. Het kleding dieet 
  Dit houdt in dat je met jezelf afspreekt voor een bepaalde periode juist geen kleding te kopen. 4 tot 8 weken is een goede periode om mee te beginnen. Hoe moeilijker je het kledingdieet vindt, hoe dieper je in de ‘fashion trap’ zit. Het kan goed zijn dat je dit niet volhoudt en dat is ook niet erg. Zie het niet als falen want in deze periode ontdek je wel precies hoe vaak je denkt aan het kopen van nieuwe kleding. Het geeft inzicht in je gewoonte regelmatig te willen shoppen. Het creëert meer bewustzijn en dat is een belangrijk onderdeel van het veranderingsproces. Het gaat er niet alleen om waar je nu duurzame alternatieven qua kleding kan vinden. Het gaat om de hele bewustwording van je shop gewoontes en de mindset die er bij komt kijken.
 3. Duurzame merken
  Wanneer je toch besluit op zoek te gaan naar iets nieuws. Koop dan het liefst je kleding bij duurzame merken of (web)winkels. Het aanbod is nog niet heel groot, maar dit is zich ook aan het ontwikkelen.
 4. Tweedehands kleding
  Een hele goede optie. Want hiervoor hoeft geen nieuwe kleding geproduceerd te worden. Niet alle tweedehands winkels zijn trouwens stoffig en muf. Er zijn er genoeg die fris, licht en uitnodigend zijn. Vaak vind je er zelfs kleding die niet of nauwelijks gedragen is. Wel vergt het kopen van tweedehands kleding wat speurwerk. Dat moet je aanspreken en je moet er de tijd voor willen maken. Online tweedehands shoppen kan ook kan via United Wardrobe bijvoorbeeld.
 5. Lukt het niet om het kledingstuk te vinden bij een duurzaam merk of in een tweedehands winkel?
  Probeer dan het specifieke item dat je zoekt te kopen van de best haalbare kwaliteit en het liefst in Europa geproduceerd. Op deze manier koop je misschien niet direct een duurzaam merk, maar kies je wel voor een duurzame kwaliteit zodat je jaren vooruit kunt met dit kledingstuk. Kijk daarvoor even in het label. Waar is het gemaakt? Waarvan is het gemaakt? Sowieso een goede gewoonte om jezelf aan te leren. Altijd even het label checken.
 6. Probeer synthetische stoffen te vermijden
  I know, dit is niet altijd haalbaar. Denk aan sport- en zwemkleding. Wat ik voornamelijk bedoel is kleding die gemaakt is van bijvoorbeeld Acryl. Dit is gewoonweg plastic. En via het wassen komen er microplastics in ons grondwater terecht. Acryl oogt als fluffy en zacht, maar na een á twee keer wassen zit het onder de pluisjes en is de kwaliteit ver te zoeken. (Verder zijn er bijvoorbeeld Guppyfriend zakken die een gedeelte van de microplastics opvangen tijdens het wassen, maar het is een pleister op de wonden want deze zakken kunnen niet alle deeltjes opvangen.) Heb je graag katoen? Probeer dan voor bio-katoen te kiezen. Bij het verbouwen van dit katoen zijn geen chemische pesticiden gebruikt die de natuur en de gezondheid van de mensen op het veld schaden.
 7. Dure merken zijn niet altijd duurzamer!
  Niet alleen de H&M’s en Zara’s zijn vervuilend. Andere merken die een stuk duurder zijn kunnen net zo vervuilend en onethisch zijn. Denk aan Diesel, Hugo Boss, maar ook bekende Nederlandse merken zoals NIKKIE.
  Extra tip: Op deze site kun je trouwens merken controleren op hun duurzaamheid. https://directory.goodonyou.eco/ Ze hebben ook een app, mocht je dat fijner vinden.
 8. Kledingruil
  Ruil de kleding waar je op uit bent gekeken bijvoorbeeld met een vriendin. Of organiseer zelf een kledingruilavond voor meerdere mensen. Er zijn ook georganiseerde kledingruil events in diverse steden. In Rotterdam heb je o.a. het Awearness Kollektiv. Zij openen bijvoorbeeld Swapshops waar je je kleding kunt ruilen.
 9. Hou van je kleding
  En dan bedoel ik niet de liefde voor het shoppen, maar de liefde voor de kleding die je al hebt. Het heeft een hele reis gemaakt om bij jou te komen. Waardeer het, waardeer het werk erachter en de grondstoffen die er voor nodig waren. Sta gewoon eens stil bij het proces dat schuil gaat bij het tot stand komen van een kledingstuk. Zoals de groei van katoen op een enorm veld in een warm land, waar constant een heerlijke zon op staat. Het zware werk van de veldwerkers en de lage lonen die ze ervoor krijgen. De gezondheidsproblemen die ze oplopen door met pesticiden in aanraking te komen. De weving van de stof. Het kleuren, het wassen, het knippen. De naaisters die aan de lopende band kledingstukken maken om rond te kunnen komen met hun gezin. De hele reis die het kledingstuk maakt vanuit Azië om uiteindelijk in jouw kast te belanden. Kijk eens naar het verhaal erachter.
 10. Onderhoud je kleding
  Je hebt minder snel nieuwe kleding nodig als je beter omgaat met de kleding die je al hebt. Probeer je kleding niet zomaar na een dag dragen de wasmachine in te smijten. Dit is nergens voor nodig. Tenzij je vies wordt op je werk of peentjes zweet. Maar vaak draag je dan of beschermende kleding en is het goed om eens te kijken naar je transpiratieprobleem. Kleding die een dag gedragen is, is niet vies. En het is ook niet suf om twee dagen achter elkaar hetzelfde te dragen. Denk bij het wassen ook aan het waarborgen van de kwaliteit. Stop kwetsbare kleding in speciale waszakjes, kies de juiste temperatuur, en zorg dat het op die manier langer meegaat.
 11. Minderen
  Als laatste, maar wel een van de belangrijkste tips en de meest duurzame oplossing. Koop minder kleding. Of het nu wel of niet duurzame kleding is die je wilt kopen, minderen is uiteindelijk de beste manier om de impact te reduceren. Duurzame kleding moet niet onze drang naar steeds iets nieuws vervangen.

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

To see the Instagram feed you need to add your own API Token to the Instagram Options page of our plugin.