Simone “Ik werd me steeds bewuster van de invloed van de fast fashion industrie op het milieu”

Simone Plukkel is 27 jaar en woont in Utrecht. Ze is ondernemer en inspireert anderen om hun eigen dromen waar te maken en te gaan doen waar ze het allerblijst van worden. Daarnaast heeft ze een bedrijf ‘Pluk’ waarmee ze ondernemers helpt met het structureren en ontwikkelen van leermiddelen, zoals online trainingen en workshops.

Wat was voor jou de aanleiding om op een gegeven moment te veranderen op het gebied van kleding consumptie? En sinds wanneer ben je daar mee bezig?
Ik werd me steeds bewuster van de invloed van de fast fashion industrie op het milieu. En hoe ik zelf soms miskopen had (dingen die ik nooit aandeed) of kleren die snel kapot gingen. Waardoor ik toch maar weer iets nieuws kocht. Ik werd bewuster van de momenten wanneer ik kleren kocht en deed dat daardoor vervolgens veel minder of tweedehands. Sinds begin 2019 ben ik er echt bewust mee bezig.

Hoe heb je dit vervolgens aangepakt?
Letterlijk minder gaan shoppen en bestellen. Meer tweedehands kopen op United Wardrobe of in vintage/kringloop winkels of events. En er dan ook op letten dat ik niet alleen maar koop om te kopen, omdat je dan volgens mij alsnog het koopgedrag van anderen in stand houdt (en van mezelf ;)).

Hoe zou je je winkelgedrag op modegebied nu omschrijven? En hoe zag dat er voorheen uit?
Ik koop nu alleen als ik iets nodig heb of als ik een speciale gelegenheid heb waar ik iets nieuws voor wil of ‘nodig’ heb. Nodig is daar tussen haakjes omdat het dan meer een luxe product is. Voorheen kocht ik al snel in één keer een batch nieuwe kleren omdat het leuk was om weer wat nieuws aan te hebben. Het was nooit absurd veel, maar dat is nu wel veel minder geworden.

Welk effect (op jezelf) heb je gemerkt sinds je hier bewuster mee omgaat?
Ik heb gemerkt dat je ‘oude’ kleren na een tijdje ook weer leuk worden. Plus dat ik veel blijer ben wanneer ik weer een keer een nieuwe aankoop doe. Maar ook dat ik blijer ben als mijn nieuwe aankoop van een duurzaam merk is.

Welke uitdagingen kom je tegen?
Af en toe mis ik het om een keer simpel bij de H&M 10 dingen te kopen en zo weer makkelijk nieuwe outfits te maken. Want dat was makkelijk, goedkoop en af en toe ook echt leuk.

Aan welke tips heb je het meeste gehad? En waar heb je deze gevonden?
Duurzame merken vinden: Bijvoorbeeld via Jelle Derkx of @thesocialreporter
Spullen via 2ehands sites of markten & oude kleding van vriendinnen overnemen

Wat zou je anderen mee willen geven die hier nog niet mee begonnen zijn maar wel interesse hebben in een verandering?
Begin in kleine stapjes. Je hoeft niet meteen NOOIT meer iets nieuws te kopen. Schrap bijvoorbeeld eerst een aantal shopsessies, of schrap de fast fashion merken. Spaar wat langer voor iets heel duurzaams en kwalitatief goeds wat ook langer meegaat.

 

 

Foto: Prisca Visser

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie

To see the Instagram feed you need to add your own API Token to the Instagram Options page of our plugin.