over mij

Ik ben Sandra en ik heb MINDGLOSS opgezet om mensen wat bewuster te maken van hun kledingconsumptie. Dit omdat de fashion industrie een enorm negatieve impact heeft op de natuur, de mensen die onze kleding maken en ons eigen welzijn.

 

Hoewel het natuurlijk makkelijk is met de vinger naar de industrie te wijzen als de veroorzaker van al deze ellende, is deze industrie eigenlijk niet meer dan een gevolg van onze eigen behoeftes als consument. Ik ben er dan ook van overtuigd dat we bij onszelf moeten beginnen indien we verandering willen zien in deze branche. Want wanneer wij besluiten bewuster en minder te shoppen kan de industrie uiteindelijk niet anders dan naar ons luisteren. Ze zullen genoodzaakt zijn om een stapje terug te nemen en hopelijk zaken ten goede te veranderen.

 

Het is duidelijk dat er een overvloed is aan kleding (tassen, schoenen en alles eromheen). En al deze spullen, of ze nou duurzaam geproduceerd zijn of niet, hebben gevolgen. Het is natuurlijk al heel mooi wanneer je de laatste tijd meer duurzame kleding koopt i.p.v. de gangbare (fast) fashion, want dat betekent dat je al een stuk bewuster winkelt. Ik ben dan ook zeker blij met deze ontwikkeling de afgelopen jaren. Alleen blijft hiermee het over-consumentisme nog steeds in stand. En dat is nou net het probleem. Ook duurzame kleding moet geproduceerd, verpakt en vervoerd worden. Uiteindelijk is minderen, volgens mij, de enige weg die ons werkelijk zal helpen. Maar daarvoor moeten we eerst eens goed naar onszelf kijken en uitzoeken waarom we toch die drang voelen om steeds weer wat nieuws te kopen & wat daar invloed op heeft. Denk aan (social) media, ads, je omgeving etc. Dat, en nog veel meer onderwerpen wil ik hier onder de aandacht brengen.

 

Mocht je je afvragen waarom ik hiermee ben begonnen.. Dan neem ik je graag even mee terug in de tijd naar november 2013. Vanaf die periode tot januari 2019 heb ik namelijk een modeblog gehad. Ofwel, ik was ‘fashion influencer’ zoals het ook genoemd wordt. Ik wilde andere vrouwen inspireren met de kleding die ik droeg. Ik deelde voornamelijk outfitfoto’s op Instagram. Je kunt ze nog terugzien. Ik heb ze namelijk laten staan zodat men een beeld heeft waar ik voorheen mee bezig was. Anyway, tijdens deze periode reisde ik wat af. Dan weer naar een fashion week in New York of Parijs en een andere keer een samenwerking in Los Angeles. Iedere paar weken zat ik in het vliegtuig. Ik ging naar events en bezocht internationale modeshows. Frontrow uiteraard en soms zelfs in de finale jurk van de vorige show. Veel wat ik qua kleding kreeg mocht ik houden, naast het bedrag op mijn rekening. Het voelde bijzonder, alsof een meisjesdroom uitkwam.

 

Maar er was verandering op komst. Een geleidelijke omslag die mijn hele visie heeft doen omgooien op waar ik mee bezig was. Ik herinner me nog mijn laatste bezoek aan Paris Fashion Week. Ik voelde de magie niet meer. Ik besefte mij ineens dat het een grote poppenkast was. Veelal gebaseerd op grote ego’s. En ik had daar óók aan meegedaan. Het was over. Niet alleen kreeg ik een afkeer van de gigantische parade waar ik aan mee had gedaan, maar ik begon ook in te zien hoe deze de wereld waarin we leven kapot aan maken is. Ik vond dat dit niet langer meer zo kon doorgaan.

 

Al ben ik compleet veranderd op dit gebied, ik ben dankbaar dat ik ook die kant van de fashion industrie heb mee kunnen maken. Want hoe cliché het ook klinkt: het heeft mij wel de inzichten gegeven die ik nu heb, al had ik zeker wat dingen anders kunnen doen.

 

Waar ik voorheen leefde voor het fijne gevoel van nieuwe kleding, aandacht en de status van merkspullen, zie ik nu de kortzichtigheid hiervan. Hoe fijn die momenten ook waren, ze hielden mij als het ware gevangen in een vicieuze cirkel van verlangen naar telkens meer. Meer aandacht, meer kleding altijd maar meer om dat fijne maar vluchtige gevoel vast te kunnen blijven houden. Ze boden dan ook totaal geen duurzaam gevoel van geluk en de beleving was vaak zo kortstondig als de fast fashion zelf. Zodra die dopamine kicks van een nieuw kledingstuk of een Instagram post waren uitgewerkt zocht ik alweer naar het volgende shotje om mijn ego, eigenwaarde en gevoel van plezier op te waarderen. Inmiddels ben ik tot het inzicht gekomen dat dit anders kan en wie weet werkt dit ook voor jou!

Sidenote:
Alle fotografie met mij is gemaakt door Julie Vielvoije.

Indien anders, dan staat het erbij.

SandraKleineStaarman1
To see the Instagram feed you need to add your own API Token to the Instagram Options page of our plugin.