Roos “Het winkelen en kopen was een patroon dat ik wilde doorbreken”

Roos is 34 jaar en is werkzaam binnen de overheid. Daarnaast volgt ze een deeltijd opleiding.

Wat was voor jou de aanleiding om op een gegeven moment te veranderen op het gebied van kleding consumptie? En sinds wanneer ben je daar mee bezig?
Ongeveer 5 jaar geleden begon ik mij te interesseren in minimalisme en leefstijl. Het boek van Marie Kondo kwam ook goed van pas.Tijdens de verhuizing zag ik in terwijl ik omringd was door verhuisdozen dat we ons omringen met veel onnodige spullen in ons leven. Een ballast waar ik vanaf wilde. Voorheen kocht veel kleding was minstens 1 keer in de 2 weken in de stad aan het winkelen.

Hoe heb je dit vervolgens aangepakt?
Ik kon de theorie van de Japanse opruimspecialist meteen toepassen op mijn kledingkast. Ik maakte drie stapels. Met de vraag: Does it spark joy? Bewaren, wegdoen en misschien. En zo werkte ik mij een weg door mijn kledingkast. Dit was een mooie oefening omdat het best confronterend was om te zien, zoveel kleding waarvan ik de helft niet droeg en waarom? Het winkelen en kopen was een patroon dat ik wilde doorbreken.

Hoe zou je je winkelgedrag op modegebied nu omschrijven? En hoe zag dat er voorheen uit?
Nu koop ik veel bewuster, dan wel online en ben nauwelijks meer in de stad te vinden voor het winkelen. Als ik iets nodig heb, vraag ik mij af hoe dat te combineren valt met mijn huidige garderobe. Ik werk meer met een basisset aan kleding (capsule wardrobe) met wat items die ik goed met elkaar kan combineren. Dankzij het bewuster kopen, kan ik ook gerichter kopen omdat ik vasthoud aan mijn eigen stijl en de behoefte om trendspul te kopen geminimaliseerd is.

Welk effect (op jezelf) heb je gemerkt sinds je hier bewuster mee omgaat?
Doordat ik niet veel meer hoef te winkelen; hooguit 2 a 3 keer per jaar, geeft dat veel meer rust. En scheelt ook in de portemonnee.

Welke uitdagingen kom je tegen?
Omdat ik veel bewuster winkel, merk ik wel dat ik het meteen ‘goed’ wil doen om verspilling te voorkomen. Het kan dan zo zijn dat ik dan geen keuze kan maken of toch nog voor een optie B ga terwijl ik eigenlijk A wilde maar dacht dat dit niet goed paste bij mijn stijl. Ik ben dus minder flexibel.

Aan welke tips heb je het meeste gehad? En waar heb je deze gevonden?
Zoals ik eerder aangaf, bood het boek over minimaliseren mij veel hulp om mijn patronen te doorbreken. En eigen ervaring vanwege de verhuizingen dat je letterlijk geconfronteerd wordt met al je onnodige zooi. Plus het hervinden van mijn eigen stijl via de info online over het samenstellen van je Capsule wardrobe. De combinatie van minimaliseren en werken aan je eigen kledingstijl (trademark).

Wat zou je anderen mee willen geven die hier nog niet mee begonnen zijn maar wel interesse hebben in een verandering?
Ik zou eerst beginnen met je eigen kledingkast en als het lukt werk naar je eigen basisgarderobe zodat je kunt ervaren hoe het is om met minder toch veel combinaties kunt maken en inziet dat je niet zoveel nodig hebt als dat je elke maand hoeft te winkelen. (Ik dacht zelfs een tijdje om als kledingadviseur aan de slag te gaan en te werken aan je eigen capsule wardrobe😉)

Geen reactie's

Geef een reactie

To see the Instagram feed you need to add your own API Token to the Instagram Options page of our plugin.