Is tweedehands kleding wel zo duurzaam?

Het is Second Hand September. Een goed initiatief van Oxfam met een leus die lekker in de mond ligt en je even doet beseffen dat er meer opties zijn dan alsmaar nieuwe kleding kopen. Het moge duidelijk zijn: tweedehands winkelen is stukken beter dan fast fashion shoppen. Maar hoe duurzaam is tweedehands kleding kopen nou werkelijk?

Op het moment dat je je gaat verdiepen in duurzaamheid op het gebied van kleding krijg je al gauw de tip om tweedehands te winkelen. Want deze kleding is al geproduceerd, dus grondstoffen en mensen blijven gespaard, en nu geef jij het een tweede leven. Prachtig toch? Ja, die kant van het verhaal is ook hartstikke mooi. Je zou haast denken dat het dé oplossing is voor heel de fast fashion kwestie. Maar je voelt het waarschijnlijk al een beetje aankomen.. Want zoals bij alles zit hier ook een andere kant aan. 

Heb je je wel eens afgevraagd waarom Marktplaats, United Wardrobe en alle andere tweedehands platformen bomvol staan met kleding? Kleding die je eigenlijk nauwelijks tweedehands kunt noemen. Het is namelijk vaak ongedragen en te koop met kaartje en al. Of maar één keer gebruikt. Toen die ene dag met dat mooie weer. Daarna was het jurkje alweer passé en dacht de verkoper: weg ermee! 

Veel mensen praten het goed wanneer ze de kleding die ze niet dragen wegdoen, want het krijgt zogenaamd een tweede leven. Vervolgens kopen we weer wat nieuws. Om daarna weer hetzelfde te doen. De hoeveelheid aangeboden kleding op zulke sites en in tweedehandswinkels blijft groeien. Want opruimen dat kunnen we wel, dankzij Marie Kondo en de minimalisme stroming hebben we massaal onze kledingkasten gedetoxt. Maar echt minderen qua aankopen, dat wil nog niet helemaal lukken. We zoeken vooral naar oplossingen zodat we niet hoeven te minderen maar wel voor ons gevoel iets beter bezig zijn. 

En dan is er nóg een kant van het tweedehands-dilemma. Hoe gaan we om met de nieuw gekochte tweedehands kleding? Want wanneer we deze kopen, dragen we die dan vervolgens wél langer door? Of kopen we ook maar wat er in ons opkomt? Impulsaankopen wat betreft tweedehands aankopen gebeuren er net zo goed als in een fast fashion winkel. Veel vrouwen zoeken namelijk nog altijd hun shotje gelukshormoontjes en zijn nog altijd verslaafd aan de kick die ze krijgen, alleen nu halen ze deze in een tweedehands zaak. Hierdoor gaan ze iedere keer weer gaan schatzoeken. Het is, puur qua gedrag, haast niet anders dan het fast fashion shoppen. 

Mijn mening? De echte oplossing ligt in je eigen mindset. Pas wanneer deze duurzaam is heb je niet langer meer het gevoel steeds weer wat nieuws nodig te hebben. Ook ben je meer tevreden met wat je al hebt voor het grootste deel van de tijd. Je vindt je gelukshormoontjes in andere gebieden die vaak los staan van consumeren. Want dat is nou juist ons probleem denk ik. Onze verslaving aan het consumeren. We willen meer en meer. Terwijl een stapje terug en een focus op andere zaken ons juist echt gelukkiger maakt in plaats van een kortstondige liefdesrelatie met onze ‘nieuwe’ vintage jeans. De vonken springen er in het begin vanaf om na een paar uren of dagen alweer te doven. Je dumpt je jeans en je zoekt snel weer een nieuw liefje dat je weer even goed laat voelen.

Moeten we ons dan schuldig voelen wanneer we tweedehands kleding kopen? Nee dat niet, maar het kan geen kwaad even stil te staan bij het verhaal erachter en hoe we vervolgens met deze kleding omgaan. Eigenlijk wil ik hierbij hetzelfde meegeven als bij het kopen van nieuwe kleding. Koop het met een duurzame mindset. 

 

 

 

(Overigens vind ik het voor kinderen een ander verhaal, deze groeien zo snel uit hun maat. Dan is tweedehands echt een hele fijne en duurzame oplossing.)

 

 

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie

To see the Instagram feed you need to add your own API Token to the Instagram Options page of our plugin.