Lees- en kijktips

 

Mocht je je graag willen verdiepen in de impact van de fashion industrie. Of gewoonweg een breder perspectief willen op zaken zoals het consumentisme, de invloed van merken, uitputting van grondstoffen of gewoonweg de spullen om je heen.
Dan heb ik voor jou een aantal kijk- en leestips klaarstaan.

Docu’s
De afgelopen jaren zijn er diverse documentaires gemaakt, zowel in Nederland als daarbuiten. De documentaires gaan specifiek over fashion. Ondanks dat je waarschijnlijk al lang gehoord hebt over de onethische en vervuilende praktijken zetten de beelden je echt goed aan het denken. Een must om te zien als je wilt veranderen.
De docu’s die ik persoonlijk het beste vond zijn:

  • The True Cost, bekijk het hier (Deze stond voorheen op Netflix, helaas nu niet meer.)
  • De slag om de klerewereld (NL), bekijk het hier

Deze twee moet je eigenlijk gewoon gezien hebben wil je überhaupt een idee krijgen van wat er speelt.

Boeken
Ik wil de lijst van boekentips niet onnodig lang maken. Niet alle boeken die ik gelezen heb zou ik aanraden dus heb ik alleen de boeken die mij het meest positief zijn bijgebleven er op geplaatst. Ik zal deze lijst gaandeweg blijven aanvullen. De boeken die ik adviseer gaan trouwens niet allemaal specifiek over de mode industrie, maar over het grotere geheel. Vaak is mode wel een onderdeel ervan en kun je je eigen conclusie wel trekken. Want bijna iedere industrie die massaal spullen produceert, die we niet per definitie nodig hebben in de hoeveelheden die we nu consumeren, is vergelijkbaar.

  • The Story of Stuff – Annie Leonard (geeft je o.a. inzicht in hoe we (over)consumeren en wat voor verspilling van grondstoffen erbij komt kijken)
  • De verborgen impact – Babette Porcelijn (de gevolgen van ons consumentisme op de planeet)
  • Brandwashed – Martin Lindstrom (Hij legt uit hoe bedrijven ons brainwashen om hun spullen te kopen. Met duidelijke voorbeelden.)
  • Dit is een goede gids – Marieke Eyskoot (Een gids voor een duurzame lifestyle, ook een hoofdstuk over duurzame mode met interviews en tips)
  • Weg ermee – Dennis Storm (op een toegankelijke manier omschrijft hij de toegevoegde waarde van minder spullen)

 

Websites
Verder wil ik je de onderstaande website, inclusief Instagram account, aanraden:
www.fashionrevolution.org en hun Instagram pagina @fash_rev
Deze organisatie is gericht op het transparanter maken van de fashion industrie. Ze delen onderzoeken, data en visies. Een must-follow als je er meer over wilt weten of bij wilt blijven qua laatste informatie.

 

Heb jij al wat dingen uit deze lijst bekeken of gelezen?
Laat het me weten in de comments hieronder

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie

To see the Instagram feed you need to add your own API Token to the Instagram Options page of our plugin.