Soraya “Voorheen gaf ik mezelf een budget van een paar honderd euro per maand en dat ging erdoorheen”

Soraya is 31 jaar en woont in Harderwijk. Ze werkt parttime als supportmedewerker voor een online boekhoudprogramma. Als ze niet werkt houdt ze zich bezig met minimalisme en slow fashion. Zo is ze aan het leren hoe ze zelf kleding kan maken en repareren. Ze streeft een planeet-vriendelijke leefstijl na en verdiept zich veel in spirituele ontwikkeling. Verder geniet ze regelmatig van een potje Dungeons and Dragons en is ze een echte melomaan. Ook speelt ze elektrische gitaar en bezoekt ze graag concerten.


Wat was voor jou de aanleiding om op een gegeven moment te veranderen op het gebied van kleding consumptie? En sinds wanneer ben je daar mee bezig?

De aanleiding was eigenlijk persoonlijke ontwikkeling. Ik kamp al jaren met chronische depressie en heb onder de loep genomen welke gewoonten in principe ‘ongezonde’ manieren waren om om te gaan met donkere gevoelens. Winkelen en consumeren was er hier een van. Je had me zelfs een beetje koopverslaafd kunnen noemen, ik leefde op de shotjes endorfine.  Ik was ook erg veel bezig met hoe andere mensen over me dachten en hoopte ook met kleding e.d. dat te kunnen beïnvloeden. Daar wilde ik vanaf. Toen ik me daarin ging verdiepen kwam naar boven hoe omvangrijk dit consumptieprobleem en fast fashion is. Dat was voor mij een extra motivatie om mijn eigen consumptiegedrag aan te pakken.
Ik werk hier nu zo’n 5 jaar aan met ups-and-downs.

Hoe heb je dit vervolgens aangepakt?
Heb veel onderzoek gedaan. Door erover te lezen en mezelf te informeren met hoe de fast fashion business werkt groeide mijn motivatie. Ik begon met het verminderen van impulsieve aankopen. Ik kocht niks meer zonder er minstens een week over nagedacht te hebben. Dat scheelde al erg veel, want 9 van de 10 impulsaankopen was ik na een dag alweer vergeten. Daarna ben ik me gaan verdiepen in slow fashion. Dus als ik echt graag iets wilde kopen, hoe kon ik dat dan zo duurzaam en fair mogelijk doen.

Hoe zou je je winkelgedrag op modegebied nu omschrijven? En hoe zag dat er voorheen uit?
Hahaha ik durf bijna niet te zeggen hoe dat er voorheen uitzag. Voorheen gaf ik mezelf een budget van een paar honderd euro per maand en dat ging erdoorheen. Uitjes naar de Primark, zoveel mogelijk voor zo weinig mogelijk geld. Een nieuwe trend? Ik was erbij. Deze sneakers nu voor de helft? Gooi maar in mijn mandje. Een mail van mijn favoriete winkel dat er sale is? Don’t mind if I do! ’s Avonds op de bank in mijn joggingbroek met een sikkeneurige bui? Uren scrollde ik door webshops. Dat ik er geen duimhernia aan heb overgehouden is een wonder 😉

Tegenwoordig zoek ik niet meer actief naar nieuwe aankopen, maar kijk ik voornamelijk naar wat ik al heb. Ik koop dus eigenlijk niets meer nieuw, tenzij ik iets moet vervangen. En als ik iets moet vervangen ga ik op zoek naar de meest duurzame optie die het langst mee gaat.

Welk effect (op jezelf/je psyche) heb je gemerkt sinds je hier bewuster mee omgaat?
Het geeft zoveel meer rust nu ik geen druk meer voel om mee te doen met de hype rond consumeren. Voorheen kostte het me ongemerkt zoveel tijd (en geld!).

Welke uitdagingen kom je tegen?
Ik vind greenwashing de grootste uitdaging. Je wilt een bewuste keuze maken als je iets koopt, maar veel bedrijven weten dat de vraag naar slow/fair fashion steeds groter wordt. Daar wordt d.m.v. greenwashing slim gebruik van gemaakt, waardoor je soms niet meer weet waar je goed aan doet.

Aan welke tips heb je het meeste gehad? En waar heb je deze gevonden?
De beste tip ever, begin met je kledingkast opruimen. Op de Marie Kondo manier: dus alles op een hoop en dan uitzoeken.
Ik werd zo geconfronteerd met hoeveel ‘zooi’ ik had, dat het gelijk een eye opener en motivator was.

Wat zou je anderen mee willen geven die hier nog niet mee begonnen zijn maar wel interesse hebben in een verandering?
Als je net als ik een beetje koopverslaafd bent: wees niet gelijk te streng voor jezelf en bedenk je dat je met jouw bewustwording al een grote stap hebt gemaakt. Elk stapje in de goede richting is er eentje, je hoeft het niet perfect te doen om impact te maken!

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie

To see the Instagram feed you need to add your own API Token to the Instagram Options page of our plugin.