Ingeborg “Ik merk dat ik heel anders ben gaan kijken naar kleding”

Ingeborg is 46 jaar en woont in de omgeving van Leiden. Ze werkt als commercieel medewerker bij een assurantiekantoor

Wat was voor jou de aanleiding om op een gegeven moment te veranderen op het gebied van kleding consumptie? En sinds wanneer ben je daar mee bezig?
De aanleiding was de documentaire ‘The True Cost’ op Netflix. Ik denk nu zo’n 1.5 jaar a 2 jaar geleden. Schokkend vond ik dat. Jonge mannen en vrouwen (en kinderen) werken zich kapot om aan ons consumptiegedrag te voldoen. Ik werd wakker, waarom continue nieuwe kleding als er al zoveel kleding op de wereld is. Maar we willen steeds wat nieuws omdat die plaatjes ons bereiken via de social media.

Hoe heb je dit vervolgens aangepakt?
Ik heb heel veel gelezen en documentaires gezien over duurzaamheid. Daarbij houd ik mij bezig met een minimalistischer leven, ontspullen en het belangrijkste: waarderen wat je al hebt. Ik heb ook een cursus gedaan bij Marije van Recyclekid.

Hoe zou je je winkelgedrag op modegebied nu omschrijven? En hoe zag dat er voorheen uit?
Bij elk stuk dat ik nu koop denk ik goed na: Waar kan ik het mee combineren? Kan het in meerdere seizoenen gedragen worden? Waar is het van gemaakt en waar is het gemaakt?  en: Kan ik dit niet eerst vinden op marktplaats of United Wardrobe?
Ik koop veel tweedehands, soms zitten de kaartjes er nog aan. Voorheen ging ik vaak weekendjes weg en shopte tot ik er bij neer viel. Echt setjes die ik alleen bij elkaar droeg, nu combineer ik meer met elkaar.

Welk effect (op jezelf) heb je gemerkt sinds je hier bewuster mee omgaat?
Ik merk dat ik heel anders ben gaan kijken naar kleding. Je kan een lange blouse dicht dragen maar ook op veel andere manieren waardoor je hem veel vaker draagt. Open met een shirt er onder, of in een broek of een rokje stoppen. Je kunt er eindeloos mee combineren, als je maar de juiste basisstukken verzameld.

Welke uitdagingen kom je tegen?
Voor mij zit de meeste uitdaging in mijn maat. Ik draag maat 44-46 waardoor het soms lastig is kleding te scoren in tweedehands of vintage winkels, daar hangen vaak de kleinere maatjes.

Aan welke tips heb je het meeste gehad? En waar heb je deze gevonden?
Ik heb een kledingkastsessie gedaan met Chiara van ‘Indiaan in je kast’. Ze heeft mijn blik op kleding totaal doen veranderen. Wat een inspiratie die vrouw! Wat me vooral is bijgebleven: waardeer wat je hebt en shop eerst in je eigen kledingkast. Combineren, combineren, combineren.

Wat zou je anderen mee willen geven die hier nog niet mee begonnen zijn maar wel interesse hebben in een verandering?
Om een t-shirt te produceren is 2700 liter water nodig…al koop je er maar 1 of 2 minder dan zet je al een grote stap. Wees wat bewuster van wie je kleding maakt, er gaat veel leed mee gepaard. En vooral, kijk eens goed naar wat er al in je kast hangt en ga eens combineren. Kijk op Pinterest voor inspiratie of ruil kleding met vriendinnen.

Weet je…het klinkt ernstig en ik wil vooral niet prediken, ook ik koop nog wel eens wat bij een fast fashion keten…maar we zijn onze bronnen op aarde aan het uitputten, het raakt op. Dat is geen fabel maar het zijn de feiten. Dus wees bewuster met wat je koopt, dat is de eerste stap al gezet.

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie

To see the Instagram feed you need to add your own API Token to the Instagram Options page of our plugin.